Det nya svarta kalle  

Sitt bra framför datorn

Den tekniska utvecklingen har gjort att allt fler sitter och arbetar framför en dator eller annan teknisk utrustning dagarna i ända. När du sitter mycket framför en dator är det viktigt att du sitter på ett bra sätt. Om du arbetar mycket hemifrån kan ett bra laptopbord vara en bra investering. Om du har ett justerbart laptopbord kan du förändra höjden, vinkeln och placeringen utefter ditt önskemål för stunden. Det är bra att kunna alternera stående och sittande. Att ha en arbetsplats där arbetsställningar och arbetsrörelser går att variera är faktiskt det bästa. Det finns lite olika modeller att välja mellan när det kommer till laptopbord, hitta ett som passar dig och dina behov bäst. Om du arbetar mycket med en bärbar dator kan ett externt tangentbord och mus vara bra att ha för att du ska kunna arbeta på ett bra sätt.

Datorarbete tär på kroppen

Datorarbete ställer höga krav på din kropp och många belastningsskador kan undvikas om du tänker på ergonomin. Att ha en arbetsstol som du kan ställa in är viktigt. Stolen ska helst gå att ställa in i flera led. Rörliga delar i en stol är bra eftersom ryggmusklerna då måste vara aktiva medan du sitter och arbetar. Det är viktigt att du har utrymme vid tangentbord och datormus så du kan avlasta armarna och händerna på ett bra sätt.

Ergonomi är viktigt för att undvika skador

Ergonomi handlar om samspelet mellan arbetsplatsen och människan. En optimal arbetsplats har alla redskap utformade efter arbetarens fysiska och psykiska förutsättningar. När allt är optimerat kan du som arbetar utföra ett bra jobb och samtidigt må bra. Förutom höj- och sänkbart skrivbord är ergonomiska mattor som avlastar fötter, ben och rygg bra.

Undvik att få gamnacke

Om du använder andra tekniska saker som mobiltelefon eller surfplatta är det också viktigt att du tänker på vilken kroppsposition du har. Gamnacke är inte ovanligt att drabbas av om du arbetar mycket med telefonen och sitter fel. Det är bättre att vidta åtgärder innan du får problem än efteråt. Det går att läka en skada men det tar tid.

Tekniska hjälpmedel för att undvika belastningsskador

Tekniken utvecklas ständigt och arbete med teknisk utrustning kommer med största sannolikhet inte att bli mindre. Ny teknik kan faktiskt vara till hjälp för att förhindra belastningsskador. Det har kommit teknik som känner av hur du sitter och ger därefter förslag på hur du kan sitta bättre. Många tekniska hjälpmedel är dock endast i sin linda och det är ett tag kvar innan sådan teknik kan säljas till allmänheten.