Det nya svarta kalle  

Så får du drömjobbet inom teknik

Det finns många jobb att välja på om du gillar teknik och har rätt utbildning. Många teknikjobb är riktigt välbetalda. Här kommer tipsen som hjälper dig att få ett bra jobb inom teknik.

Nummer ett: personligt brev

Vare sig du vill jobba med CMR, datorer eller som tekniker börjar det alltid med en jobbansökan och ett personligt brev. När du söker ett jobb är det väsentligt att skicka med ett personligt brev som står ut. Vilket är lättare sagt än gjort. Ditt personligt brev är det första intryck som personalhandläggaren eller företagaren möter. Då vill du verkligen att personen ska få rätt bild av dig. Att skriva ett riktigt bra personligt brev tar tid, särskilt som du bör skriva ett specifikt personligt brev till varje jobb. Konkurrensen om de riktigt intressanta jobben är alldeles för stor för att du ska kunna skicka med samma personliga brev till alla arbetsplatser. Därför är det viktigt att du verkligen tänker igenom ditt CV och får det att bli den bästa versionen av dig. Det tar naturligtvis tid. Mycket tid. Ett smart alternativ är då att använda Cowrites textrobot som hjälper dig att skapa personliga brev med hög kvalitet på väldigt kort tid. Den hjälper dig att skriva rätt text till rätt arbetsplats. Snabbt, smidigt och med ett mycket professionellt resultat. Gå in på Cowrite och skriv effektivt personliga brev som kommer att hjälpa dig till ett intressant och välbetalt jobb. Automatiserat skrivande är framtidens skrivprocess, särskilt för texter som personliga brev och för att skriva jobbannonser.

Nummer två: förbered dig inför arbetsintervjun

Förutom att skriva ett bra CV och personligt brev, så behöver du förbereda dig inför arbetsintervjun. Steg ett är att skicka in en så bra jobbansökan att du står ut bland de andra sökande. Nummer två är att klara intervjun på ett bra sätt. Ju mer du förbereder dig, desto större chanser har du. Du behöver förbereda dig på olika sätt. Ha tänkt ut bra svar på frågor som kan komma upp, se professionell ut utifrån branschen och företaget, samt ha läst in annan eventuell kunskap som kan hjälpa dig. Det är smart att i förväg tänka över vissa frågor och svar. Det kan handla om vilka arbetsplaner du har i livet, varför du är arbetslös, varför du vill söka dig vidare eller varför du sa upp dig från föregående jobb. Inte nödvändigtvis direkta frågor, men indirekta. En god grundregel är att aldrig tala illa om din gamla arbetsgivare. Då framstår du som en negativ och svår person. Tala istället utifrån framtiden, att du vill få nya uppgifter, mer ansvar eller att det passar bättre utifrån familjesituationen. Tänk även över dina starka och svaga sidor. Undvik att svara med klichéer, utan försök att vara ärlig på ett positivt sätt. Är du skicklig på något som företaget kan ha nytt av? Som att bygga webbsidor eller marknadsföring. Glöm inte att både nämna det på intervjun och i det personliga brevet.

Nummer tre: klädkod

Det är också smart att i förväg kolla upp vilken klädkod som gäller på arbetsplatsen. Alla jobb har klädkoder. På vissa ställen är klädkoden vardagsjeans och t-shirt och på andra arbetsplatser är det chinos eller kostym som gäller. Din klädstil kommer omedvetet att påverka hur du uppfattas och om du passar in. Kolla företagets hemsida och korten på Facebook, så får du en bra känsla för vad som gäller.