Det nya svarta kalle  

Allt om datorer

Datorn är en viktig del i mångas liv eftersom den används både i vardagen och i arbetet. Datorn kan användas till att jobba, plugga men också för att underhållas. Datorer tillverkas av många olika märken, till exempel apples macbook som är en av de mest populära datorerna. Eftersom datorn är en stor del av mångas vardag är det lätt att man tar den för given och det är många som inte vet vad en dator egentligen är för något. Därför kommer vi i det här inlägget ge dig en kort guide som ger dig en bra överblick på vad en dator faktiskt är för något.

Vad är en dator?

Så, var är en dator för någonting egentligen? Med korta drag kan man beskriva en dator som en sorts elektronisk och digital maskin som har inbyggda program och information som kan styra datorns handlingar. För att en dator ska kunna göra sina uträkningar behöver den ha massor av olika sorters beståndsdelar. En dator består till exempel av ett moderkort, en processor, en hårddisk och ett grafikkort.

Datorns historia

Nu när du har bättre koll på vad en dator är för något kan det vara roligt att veta lite om dess historia. När datorn först kom på 1940-talet var den lika stor som ett rum. Men idag kan de till och med få plats i våra fickor. Eftersom 1940-talet var präglad av världskrig så utvecklades datorn för att bland annat knäcka fiendens koder. Men när kriget var över kunde datorn utvecklas ytterligare. Det var nu som man började använda datorn för att redigera texter och skapa länkar. Datorn var även en stor och viktig del i samband med den första månlandningen. Fram till 1980-talet var datorn väldigt dyr och användes främst inom olika yrkesgrupper. Men på 80-talet kom hemdatorn och nu kunde fler köpa en egen dator och den började att användas mer för underhållning.

Olika sorters datorer

Som vi nämnde i början av det här inlägget finns det många olika tillverkare på datorer. Några exempel på det är Apple, Acer och HP. Förutom att det finns olika datortillverkare så finns det olika sorters datorer. Det finns två varianter av datorer. Den bärbara datorn som även kan kallas för en laptop vilket är en mindre, hopfällbar persondator som tack vare dess storlek gör att du kan ta med dig datorn vart som helst. Sedan finns det också stationära datorer som består av en skärm man kopplat till datorns hårddisk. Stationära datorer är särskilt populära bland gamers.